Archive for July, 2011

Geen AHCI op Asrock moederborden met 965 chipset

Friday, July 29th, 2011

[OPMERKING]  Helaas heb ik de BIOS- en driverfiles niet meer omdat de P5B-DE in 2011 gesneuveld is.

Laatst is het Asus P5B-bordje in de server gesneuveld. Omdat Socket775-borden niet meer heel uitgebreid verkrijgbaar zijn, was het even zoeken naar een goedkoop bordje dat toch alles bood wat ik nodig had. Gelukkig had ik al snel een bordje van Asrock gevonden, de P5B-DE. Ervan uitgaande dat alle borden met een 965-chipset ook AHCI bieden, heb ik hier verder niet op gelet. Uiteraard wel in het BIOS de SATA-instellingen op “Advanced” gezet.
Recentelijk heb ik de boot-disk vervangen door een SSD. Bij SSD’s is het nog veel meer dan bij HDD’s van belang dat AHCI aan staat: noodzakelijk voor NCQ en TRIM! En toen veel me pas op dat de SATA-controller in IDE-modus draaide, te zien aan de driver atapi.sys in de Device manager. Om een lang verhaal kort te maken: na veel uitzoeken en prutsen bleek dat dit bord dit om een of andere vreemde reden niet standaard in het BIOS heeft zitten. Vreemd, want de chipset ondersteunt het gewoon.

Een mailtje naar Asrock leverde al binnen 20 uur een antwoord op: een attachment met daarin een custom BIOS. Een paar minuten later had ik dit nieuwe BIOS in de server geflashed, en warempel, ik kon nu AHCI inschakelen in het BIOS! In Windows had ik al een registry entry aangepast zodat het aanzetten van AHCI niet zou zorgen voor een BSOD tijdens het starten.

Gek genoeg wil Asrock dit (beta) BIOS niet op de website zetten. Wil je het toch hebben, mail mij dan eventjes op robert@ op dit domein. Let op: veel mailproviders (zoals GMail) laten mail met attachments zoals .bin en .inf niet door.