Zelf een mediaplayer bouwen

Vorige week stond er een leuke workshop op de website van mijn oud-collega’s van Hardware.info: hoe bouw je een media center PC op basis van het nieuwe AMD Fusion platform. Hardwarematig stelt het niet veel voor: openschroeven, 4 GB DDR3 er in prikken, en bijvoorbeeld een 60 GB SSD (wat duidelijk te prefereren is boven een normale harddisk). Voor extra gemak had ik laatst al een joeky-foeky infraroodafstandsbediening (via USB) op www.dealextreme.com gekocht voor het geweldige bedrag van $7,50. Eventjes Windows 7 Ultimate x64 erop installeren via een bootable USB, en binnen twee uur (waarvan 1 uur Windows updates installeren…) had ik een miniatuur-PC die Windows boot binnen 20 secondes, en binnen 2 secondes van en naar stand-by gaat. Niet slecht voor een kastje dat nauwelijks groter is dan twee pakjes shag en nog geen 300 euro heeft gekost.
Het meeste werk ging zitten in het configureren van een aantal zaken. Het eerste probleem was dat het formaat van het beeld niet klopte op onze LG TV. Blijkbaar stelt de Radeon-driver bij HDMI standaard een 0verscan van 7 of 8 % in, waardoor je zwarte randen op de TV krijgt. In de settings van het Radeon control center was dit vrij snel opgelost. Toch klopte de pixel mapping niet helemaal, wat vooral duidelijk werd door moire-vorming bij rasters en lijnen. Dit probleem heeft me toch zeker een halve dag bezig gehouden, tot bleek dat het aan de TV lag. Op talloze forums is te vinden dat veel TV’s het PC-signaal proberen te “verbeteren” en dat je een “PC-modus” of “1:1-modus” moet instellen. Ik dacht dit al gedaan te hebben door de “Game-modus” in te stellen. Blijkbaar zit er in het menu van de “beeldverhouding” ook nog beeldverbetering ingebakken, en is de cryptische optie “Scannen” de door mij gezocht 1:1-modus. Het resultaat: haarscherp beeld met een 1:1 pixel mapping.
De volgende horde is de te gebruiken GUI. Tenslotte wil je niet met een muis of toetsenbord aan de gang en via de Windows Explorer je films starten. Na testen met Windows Media Center, Media Portal en XBMC is laatstgenoemde de winnaar geworden. En dan ben je toch weer een paar uur bezig om uit te zoeken hoe je zorgt dat de posters en IMDB-informatie automatisch bij films gezocht wordt. Maar het resultaat mag er wezen: mooie plaatjes en IMDB-informatie bij de films en series. Neem daarbij dat ik nu de laatste NOS-headlines op de home-page heb staan, en inmiddels ook een Uitzending-gemist plugin (voor zo’n beetje alle Nederlandse zenders) heb draaien, en je kunt aannemen dat ondergetekende erg blij is. Dat geldt trouwens ook voor de wederhelft :)

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Zelf een mediaplayer bouwen”

 1. Kasper says:

  Hee Robert,

  Interessant artikel! Precies waar ik naar op zoek ben: een zelfbouw mediaspeler met XBMC erop draaien. Ben al een tijdje op zoek, maar vind de standaard mediastreamers (zoals mede8er en AC Ryan) niet interessant qua GUI. De duurdere HTPC’s zoals de 3D Vision van Asrock zijn wel weer erg prijzig. Wat heb jij uiteindelijk uitgegeven voor deze set-up?

  Groet,
  Kasper

 2. Robert says:

  290 euro, zonder afstandsbediening. Als je wat beter zoekt is er wellicht nog 1 of 2 tientjes af te snoepen, maar ik heb bij Alternate besteld omdat ik dan 1) zeker wist dat het de dag erna aan kwam en 2) het spul met PakjeGemak meteen bij het PostNL-servicepunt is afgegeven (om te voorkomen dat PostNL voor een gesloten deur staat). En nog 12,95 voor een HDMI-kabel van de Hema ;)

Leave a Reply

*